Dossier Conflict Midden-Oosten
De Belgen die gisteren uit Libanon geëvacueerd zijn, vertellen dat de situatie er niet langer houdbaar was. Ze zijn dankbaar om terug in België te zijn, maar denken ook aan hun familie en kennissen die nog in gevaar verkeren. Later vandaag worden er volgens minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) opnieuw een 50-tal landgenoten gerepatrieerd.
Gisterenavond zijn de eerste 55 Belgen die uit Libanon geëvacueerd zijn, aangekomen op de luchthaven van Eindhoven. Ze werden gerepatrieerd met een Nederlands vliegtuig, waarop naast Nederlanders ook Finnen en Ieren aan boord waren.
De Nederlandse openbare omroep NOS sprak op de luchthaven van Eindhoven met een Belgische vrouw die al 22 jaar in Libanon woont. "Ik heb mijn thuis in Libanon moeten achterlaten", zegt ze. "Het was een moeilijke beslissing, maar het wordt er elke dag gevaarlijker. Ik hoorde constant drones en bombardementen."
Om iets voor middernacht kwamen de Belgen aan in het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek, waar ze welkom werden geheten door minister Lahbib. "Ze zijn moe en hebben het erg moeilijk gehad. Het is natuurlijk niet makkelijk om je thuis en eventuele huisdieren te moeten achterlaten", zegt ze. "Ik hoop dat ze rust vinden bij hun familie hier in België."
Emotioneel, maar dankbaar om in België te zijn
Na een medische check-up verlieten sommige geëvacueerde Belgen zichtbaar geëmotioneerd het militaire ziekenhuis. "Het is zo triest voor wie in Libanon is moeten blijven", vertelt Meryem. "Het is niet normaal dat men mensen zo afslacht. Dit conflict moet zo snel mogelijk stoppen."
Onder de gerepatrieerde Belgenheerst ook veel dankbaarheid."Er is zeer goed voor ons gezorgd", zegt Hania, die nog maar 1 jaar in Beiroet woont. "Ik hoop wel dat ik zo snel mogelijk kan terugkeren met mijn kinderen, zodat ze ook terug naar school kunnen. We gaan nu bij familie verblijven, want mijn ouders en zus wonen hier in België."
Bekijk: Gerepatrieerde Belgen na aankomst in Brussel: "Het is niet normaal dat men mensen zo afslacht."
Videospeler inladen...
"De reis naar België is heel goed verlopen en was goed georganiseerd", vertelt Nathalie aan persagentschap Belga. "Ik ben nu wel erg emotioneel vermoeid."
Volgens haar moet de wereld meer interesse tonen voor het conflict in het Midden-Oosten en de situatie in Libanon. "Er is niemand die iets doet of iets zegt over wat er daar allemaal gaande is. We hebben de indruk dat we in de steek worden gelaten", zegt ze.
Ook Faysal vertelt dat hij erg dankbaar is dat zijn familie veilig naar België gebracht is. "De mensen in Beiroet zijn echt aan het lijden. Gewone burgers zijn het doelwit en kunnen niet slapen, want ze weten niet of ze nog wakker zullen worden."
Omdat onze familieleden moesten evacueren, woonden we de laatste weken met 20 mensen in 1 huis
"De afgelopen weken kwamen de bommen steeds dichter bij Beiroet. Een paar dagen geleden werd een huis dat 5 minuten van ons vandaan ligt geraakt", voegt zijn 17-jarige zoon Mohamed toe. "Soms begon ons huis plots te trillen. Dan was er een bom gevallen en begon ik mensen op te bellen om te vragen of ze oké waren."
"We hebben ook familieleden die in het zuiden van Libanon woonden en waarvan het huis gebombardeerd werd. Zij moesten evacueren, waardoor we de laatste weken met 20 mensen in 1 huis woonden", gaat hij verder. "De scholen in onze straat zijn gesloten en vangen ook veel gevluchte mensen uit het zuiden op. Het was moeilijk om de straat zo te zien."
"Ik ken veel mensen die willen vertrekken, maar dat niet kunnen omdat er geen vluchten meer zijn.We zijn dus erg dankbaar voor deze kans", besluit hij. "We blijven hier tot de rust in Libanon teruggekeerd is."
2e vlucht later vandaag
Vandaag volgt een 2e Nederlandse militaire vlucht met Belgen die uit Libanon willen vertrekken. Volgens Lahbib gaat het in totaal over een 50-tal landgenoten. Op dit moment zijn er ongeveer 200 Belgen die aangegeven hebben te willen vertrekken uit Libanon, "maar niet iedereen is klaar om te vertrekken".
"We blijven in contact met Belgen die moeilijkheden hebben om te vertrekken, maar het land wel willen verlaten. We zullen hen begeleiden en hen de mogelijkheid bieden om ofwel een commercieel vliegtuig naar huis te nemen, ofwel de repatriatie met een militair vliegtuig uit te voeren, samen met Europese partners", stelt Lahbib.
Meest gelezen
- Liveblog Conflict Midden-Oosten Liveblog – Militaire tak van Hamas verslagen volgens stafchef Israëlische leger, minister van Defensie bedreigt Iran ... Update 19:54
- Justitie Betrapt met opgedreven e-step? Antwerpse politie kan die meteen in stukken knippen met hydraulische schaar 19:26
- Frankrijk Bendegeweld in Marseille: 15-jarige krijgt 50 messteken en wordt levend in brand gestoken, 14-jarige schiet onschuldi... 15:17
- Zaak-Sanda Dia Youtuber Acid treft financiële regeling met ouders van ex-Reuzegommer over schadevergoeding 15:20
- Bertem Auto over de kop in Leefdaal: bestuurder (50) zwaargewond naar ziekenhuis, 3 kinderen lichtgewond 20:39